Az ukránok csak részben érzik magukat szabadnak

A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet legfrissebb felmérése szerint Ukrajna csak részben szabad ország az internet használat terén. A lehetséges 100 pontból 56-ot kapott a felmérés során.

A megállapítás szerint Ukrajnában nagyon erősen manipuláltak a világhálóra felkerülő társadalmi párbeszédek, rengeteg a fizetett szándékos félretájékoztatás. Erőteljes a cenzúra, Ukrajna száznál több orosz weboldalt blokkol, a szakadár vidékeken viszont nem lehet elérni az ukrajnai portálokat. Nehéz megérteni, mi ezen tiltások értelme, hisz csak azt igazolják, hogy a kormány részéről hiányzik a felelősségvállalás, illetve azt, hogy Ukrajnában sérült a jogrendszer.

Az országban üldöztetésnek vannak kitéve azok a személyek, újságírók, akik orosz stílusban nyilvánulnak meg a neten. A vizsgált 65 ország között a legszabadabbnak Izlandot hozták ki, amely 95 pontot kapott. A legutolsó helyre pedig Kína nyert besorozás 10-es osztályzattal. Ukrajnánál rosszabb besorolást kapott Oroszország, Fehéroroszország és Azerbajdzsán is.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!