Egy ukrán férfi lezárt ládában csempészett kilenc migránst /videó/

A horvát hatóságok egy közúti ellenőrzés során a kelet-horvátországi Vukovár-Szerém megyében kilenc migránsra bukkantak egy lezárt ládában egy lengyel rendszámú teherautóban, amelyet egy ukrán sofőr vezetett – közölte a helyi rendőrség kedden.

A hatóságok a teherautó rakterében fedezték fel az építőipari lemezekből készült ládát, amely csavarokkal volt lezárva és amelyből kétségbeesett emberi hangokat lehetett hallani. Három férfi, két nő és négy gyermek volt benne.

A ládában forróság volt és alig volt levegő.

A rendőrök nagy valószínűleg megmentették a kilenc ember életét – írták a közleményben.

Az iráni és iraki állampolgárok illegálisan lépték át a szerb-horvát határt. Kettő kivételével mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban.

A 21 éves ukrán állampolgárt előzetes letartoztatásba helyezték.

A bűncselekménnyel kapcsolatban egy 24 és 25 éves lengyel állampolgárral szemben is eljárás indult.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os “lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

Forrás:
MTI/KH