Új szabályok jöhetnek az ingatlan értékesítésnél

A parlament elé került az a törvénytervezet, amely az ingatlan értékesítés új, a jelenleginél egyszerűbb és olcsóbb formáját kínálja az ukrán állampolgárok számára, közölte a ligazakon.net.

A jelenlegi szabályzat, amit számos, lakását, házát áruba bocsájtó kárpátaljai tapasztalatból ismer, meglehetősen bonyolult és költséges ügyintézéssel működik. Az eljárásban úgynevezett parazita szervek is be lettek kapcsolva, amelyek mesterségesen fenntartott áraikkal minden egyes műveletért 1800 hrivnyát számláznak az ügyfélnek.

Az új jogszabály tervezet, amennyiben elfogadja a parlament, már a jövő év elején hatályba lépne és épp ezt a felesleges költségekkel járó szakaszt iktatná ki az ingatlanok eladása során. Az ingatlan felértékelése automatikusan történne, aminek alapján lehet majd a közjegyzői irodákban adás-vételi szerződést kötni. Ha az illető nem ért egyet az automatikus felértékeléssel, akkor fordulhat az ingatlan közvetítő és érték becslő szolgáltató hivatalhoz, amely a jelenleg is hatályban lévő rend szerint működve beviszi az adatokat az egységes adatbázisba. Ezt a közjegyzők ingyenesen tekinthetik majd meg. Az ingatlan felértékeléséről szóló adatok ugyanis nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetők lesznek. Persze a személyes adatokat kivéve.