Ukrajnában engedélyeznék az otthoni pálinkafőzést

Már a parlament előtt van a 3271 számmal jegyzett törvénytervezet, amely lehetővé tenné az ukrán állampolgárok számára, hogy saját fogyasztásra szabadon főzhessenek kisüstit, írja a segodnya.ua.

A jelenleg még hatályban lévő törvény a tervezet készítői szerint kettős mércével mér és sérti az alapvető emberi jogokat. A magánszemélyek számára ugyanis tilos és büntetendő tevékenységnek számít a pálinka készítés. Az emberek kénytelenek titokban készíteni a kisüstit, és a hatóság elől rejtegetni azt és a pálinkafőző készülékeket, mert azokat bármikor elkobozhatják.

A jogszabály tervezetet a kormánypárt hat képviselője alkotta meg, és az felemás fogadtatásra talált. Igor Forec, az egyik alkotója például azzal érvel, hogy ez által leküzdhető lehet a szesziparban elharapózott korrupció, és az árnyékgazdaság is visszaszorulna.

A tiltó törvény különben sem működik hatékonyan. Senki előtt nem titok, hogy csaknem valamennyi ukrajnai háztartásban készítenek kisüstit. Az előző évben mégis csak 80 személyt bírságoltak meg az egész Ukrajnában 51 és 170 hrivnya közötti összegre. Ráadásul a büntetés kiszabása felesleges terheket ró az egyébként is túlterhelt bűnüldöző és igazságszolgáltató szervekre. Arról nem is szólva, hogy bort és sört bárki szabadon készíthet otthoni körülmények között. A kisüstit készítőknek pedig ódzkodniuk kell az értelmetlen törvény miatt.

A képviselő szerint ráadásul az interneten már most rengetegen kínálnak megvételre lepárló berendezéseket 800 és 4400 hrivnya közötti árakon.

Tehát nem tiltani, hanem engedélyezni kell a saját fogyasztásra készítendő kisüsti főzését.

A hatóság dolga csupán az lenne, hogy ellenőrizze: valóban nem kereskedik-e az állampolgár a saját főzetével.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<