Fegyveresek támadtak tádzsik határőrökre, az összecsapásban többen meghaltak

Fegyveres csoport ütött rajta szerdára virradó éjjel a tádzsik-üzbég határ egyik tádzsik határőrposztján, a rajtaütésben és a tádzsik belügyi alakulatok válaszul indított támadásában 17 ember vesztette életét – közölte a határőrség és a belbiztonsági tárca sajtóközpontja.

A határőrség közleménye szerint húsz álarcos támadó rohanta meg a főváros Dusanbétól mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő 4-es számú “Iskobod” határőrposztot, és az akcióban öt gépkarabélyt is zsákmányoltak.

A határőrséget irányító belbiztonsági tárca tájékoztatása szerint – amint azt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentette – a rajtaütésre reagáló belügyi alakulatok bekerítették a támadókat, és “megsemmisítettek 15 fegyveres bűnözőt”, további ötöt pedig elfogtak. A katonai műveletben ugyanakkor életét vesztette egy határőr és a tádzsik belügyi erők egyik munkatársa.

A két közép-ázsiai volt szovjet köztársaság több mint 1330 kilométer hosszan határos egymással. Közös határuk mintegy húsz százalékát azonban a Szovjetunió 1991-es szétesése óta nem jelölték ki pontosan. A határ egyes szakaszainak megállapításáról a két ország elnöke 2018 márciusában részleges szerződést írt alá.

Forrás:
MTI