Magyarország profitál a legtöbbet az EU-tagságból

Az Európai Bizottság adatai szerint 2014 és 2018 között a tagállamok közül Magyarország járt a legjobban azzal, hogy az EU része. Ebben az időszakban, éves átlagban 4,64 milliárd euró (1527 milliárd forint) nyereséget termelt a tagságunk, ami az akkor mért átlagos bruttó nemzeti jövedelem 4,02 százaléka – írja a HVG-re hivatkozva az Alfahír.

Ha a bruttó nemzetö jövedelemmel (GNI) vetjük össze a nyereséget, akkor Magyarország profitált a legtöbbet a tagállamok közül.

Becslésük szerint a következő költségvetési időszakban, 2021 és 2027 között Magyarország szintén a legjobban járó országok élvonalában marad, a közös piaccal évi átlagban 5880 milliárd forinttal jut több, mintha nem lenne a részesei. Ez a GNI 10,78 százaléka, az unióban a hatodik legmagasabb érték.

Az elemzéshez hozzáteszik, hibás a nettó egyenlegek oldaláról történő megközelítés, ez ugyanis csak az EU-tól kapott és a közös kasszába befizetett összegekre hivatkozik, de a tagság előnyei számottevően meghaladják ezeket a számokat, például a közös piac és az üzleti lehetőségek segítségével.