Ukrajnában az iskolák negyedét be kell zárni

Ukrajnában az idei tanévkezdésig mintegy 200 iskolát kellett bezárni Ukrajna szerte, közölte az oktatási tárca tájékoztatója nyomán az unn.com.ua.

Az oktatási minisztérium sajtószolgálatának információja szerint évek óta zajlik az iskolák bezárása. Az előző 2018-19-es tanévben például 120 tanintézményben szűnt meg az oktatás. Az azt megelőző időszakban azonban nem készült statisztikai kimutatás. Folyó tanévben az iskolák egy részét leromlott állaguk miatt kellett bezárni, ám állítólag a felújításuk után újra megnyitják őket. Ám a leggyakrabban a közigazgatási reform következményeként kell felszámolni a kis falusi tanintézményeket. Azokból ugyanis a reform következtében az új közigazgatási egység, a kistérségi egyesülés központi bázis iskolájába kénytelenek, sokszor kilométereket utazva járni a gyerekek.

A szaktárca tájékoztatója szerint Ukrajnában minden negyedik iskola megérett a bezárásra, mert azokban a tanulók létszáma nem éri el a százat. A reform törekvés értelmében ugyanis az ilyen kis és gazdaságtalan iskolákat be kell zárni.

Forrás:
KárpátHír/UNN, Fotó: illusztráció/Internet