“Elfogadhatatlan a magyar ösztöndíjasok nemkívánatos személlyé nyilvánítása Ukrajnában!”

A Jobbik számára érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a lassan minden bokor mögött államellenes izgatást vizonáló ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) magyar ösztöndíjas hallgatók vegzálását tartja a legfontosabb feladatának ahelyett, hogy a valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, hatalomba visszaszivárgó korrupt ukrán politikusok ellen lépne fel – írja Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke .

A napokban ugyanis nyolc, Kárpátalján dolgozó ösztöndíjasnak kellett hazautaznia, miután vízumkérelmüket elutasították, tartózkodási engedélyeiket pedig visszavonták az ukrán hatóságok. Ismert: a Petőfi Program keretében 2015 óta érkeznek önkéntesek a Kárpát-medence számos településére, illetve néhány Kárpát-medencén kívüli helyszínre. Küldetésük, hogy népdalok tanításától, táncházak szervezésén át a különféle hagyományőrző rendezvényekig segítsék a külhoni magyar közösségek szellemi-kulturális gyarapodását. Tevékenységükről a fogadó szervezetek képviselői szinte minden esetben elismerően nyilatkoznak.

A kárpátaljai kisebbségellenes lépések sorába illik, hogy a kijevi kormány szerdán létrehozta az “ukrán államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot”, közismertebb nevén nyelvcsendőrséget. A testület feladata a nyáron elfogadott nyelvtörvény betartatása és szankcionálása lesz, a gyakorlatban ellehetetlenítve a kisebbségek eddig kivívott nyelvi jogai.

Nagy csalódás ez attól a Zelenszkij-kormánytól, akitől a nyugati média felvilágosult, európai politizálást, de legalábbis az ukrán sovinizmus kordában tartását várta

– írja közleményében az ellenzéki politikus.

A Jobbik arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy

  • minden lehetséges nemzetközi fórumon álljon ki a kárpátaljai magyarság anyanyelvhasználati jogai mellett,
  • továbbá tegyen meg minden szükséges diplomáciai lépést annak érdekében, hogy a Petőfi-ösztöndíjasok mihamarabb visszatérhessenek Kárpátaljára, folytatva missziós tevékenységüket.