Egy öncélú Putyin-Zelenszkij találkozó nem lenne hasznos

Nem lenne túl hasznos pusztán önmaga kedvéért, megfelelő előkészítés nélkül találkozót tető alá hozni Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között – jelentette ki kedden Moszkvában a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Moszkva jelenleg a “normadiai formátumban” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével – megrendezendő csúcstalálkozóra készül, ennek időpontjáról azonban még megközelítőleg sem született megállapodás.
Peszkov arra reagált, hogy Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök kedden közölte: felajánlotta a két vezető négyszemközti találkozójának megszervezését, amire Zelenszkij rá is bólintott.

A veterán kazah politikusnak kulcsszerepe volt Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök összebékítésében, miután a török légvédelem 2015 novemberében, határsértésre hivatkozva, lelőtt egy az orosz narratíva szerint Szíriában járőröző orosz harci gépet. A közép-ázsiai köztársaság fővárosa, Nur-szultan (korábban: Asztana) pedig korábban az orosz, török és iráni kezesség mellett megtartott szíriai rendezési tárgyalások helyszíne volt.

“Putyin maga mondta, hogy sosem utasítja el a hasonló találkozókat, mint ahogy ezt sem, de úgy véli, hogy egy pusztán a találkozó kedvéért megtartott találkozónak kevés a haszna, azt jól elő kell készíteni”

– hangoztatta Peszkov, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban bőven van még elvégzendő “házi feladat”.

“Jelenleg a +normandiai formátum+ folyamataira összpontosítunk, amihez természetesen teljesíteni kell a felek által Minszkben vállalt kötelezettségeket”

– mondta, majd kifejezte nagyrabecsülését Nazabajevnek és a kazak vezetésnek a felajánlott segítségért.
“Putyin elnök támogatja ezen (az orosz-ukrán) kapcsolatok újraélesztését és normális mederbe terelését, ám ugyanakkor ezt lehetetlen megtenni Kijev részétől kinyilvánított kölcsönösség nélkül” – hangoztatta Peszkov, aki szerint Putyin hétfőn beszélt telefonon Nazarbajevvel.

Peszkov szerint a Kreml üdvözli a délkelet-ukrajnai Zolote és Petrivszke közelében megvalósított csapatszétválasztást, s úgy véli, hogy folytatni kell a vállalt kötelezettségek végrehajtását, ami “nagyon fontos eleme lesz a normadiai formátumú találkozó előkészítése szempontjából”.

Az orosz elnöki szóvivő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Oroszországnak és Ukrajnának kétoldalú alapon kell helyreállítania kapcsolatait, ugyanakkor megismételte a hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a délkelet-ukrajnai rendezésről Kijevnek nem Moszkvával kellene tárgyalnia – amely nem tartja magát a konfliktus részesének – hanem közvetlenül a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó szakadár “köztársaságokkal”.

Arra a kérdésre, hogy vajon a Kreml ragaszkodik-e ahhoz, hogy a Donyec-medence különleges státusát még a normandiai “négyek” csúcstalálkozója előtt rögzítsék az ukrán törvénykezésben, Peszkov úgy válaszolt, hogy ez Kijev egyik régi kötelezettségvállalása, amelyet elvileg feltétlenül teljesítenie kell. Közölte, hogy ennek a kötelezettségnek a valóra váltását “aláhúzták” Putyin és Angela Merkel német kancellár hétfői telefonbeszélgetése során is.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<