Kijev: lezárult a csapatszétválasztás első szakasza a Donyeck megyei Petrivszkénél is

Az ukrán fél végrehajtotta a csapatszétválasztás első szakaszát a Donyeck megyei Bohdanyivka és Petrivszke települések között – közölte Andrij Ahejev, az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága sajtóközpontjának vezetője az UNIAN ukrán hírügynökséggel.

Ezzel immár a harmadik helyszínen történt meg a szemben álló katonák és fegyverzetük egymástól két kilométerre való eltávolítása a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus frontvonalától.

A tisztviselő szavai szerint az ukrán fél a kijelölt távolságba vont vissza 42 katonát, 48 lőfegyvert és három páncélozott harcjárművet. Elmondta, hogy a fejleményt még kedden ellenőrizni fogják az EBESZ megfigyelői. A missziótól kapott tájékoztatás szerint a frontvonal túloldalán is zajlik a katonák és a fegyverzetek hátrébb vonása.
Amennyiben az EBESZ megerősíti, hogy ez mindkét oldalon megtörtént, szerdán megkezdődhet a kiürített terület aknamentesítése – tette hozzá a sajtófőnök.
Petrivszkénél szombaton kezdődött meg a csapatszétválasztás, aminek első szakaszára a megállapodás szerint három nap állt a felek rendelkezésére.

Ezt megelőzően két Luhanszk megyei településnél hajtottak végre csapatszétválasztást, először júniusban Sztanicja Luhanszkánál, majd Zoloténél, ahol az első szakasz november 1-jén zárult le.

Október 1-jén a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoportban megállapodtak arról, hogy Sztanicja Luhanszka után megkezdik a csapatszétválasztást Zoloténál és Petrivszkénél is. Később Moszkva az újabb normandiai formátumú – Ukrajna Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó – csúcstalálkozó feltételéül is szabta ezt.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<