Mennyit ér az ukrán termőföld?

Az ukrán gazdaságfejlesztési tárcánál felbecsülték, mennyiért lehet majd értékesíteni az országban a termőföldet, ha a parlament feloldja az eladást tiltó moratóriumot, írja a bin.ua.

A portál közlése szerint, amennyiben megnyitják a termőföld szabad piacát, úgy az ukrán termőföld hektáronként 2200 amerikai dollárért lesz eladható. Erről Tarasz Viszockij, a gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági minisztérium miniszterhelyettese számolt be. Ez az ár abban az esetben lesz érvényben, ha a korlátozások nélküli változat lép hatályba.

Ám ha a földreformot megszorításokkal fogadja el a parlament, úgy hektáronként legfeljebb 1500 dollár kérhető majd a vásárlótól.

A megszorítás azt jelenti, hogy csak ukrán állampolgárok vásárolhatnak majd termőföldet, magyarázta Viszockij.

A portál hozzáteszi, hogy Volodimir Zelenszkij korábban javasolta, hogy a föld adás-vételének ügyében rendezzenek országos népszavazást. Továbbá a Világ bank kívánatosnak nevezte a termőföld külföldiek számára történő eladásának engedélyezését. Az ugyanis kedvezően hatna az ukrán mezőgazdaság és a gazdaság egészének fejlődésére.

Forrás: