Zelenszkij most tanulja az elnöki szakmát

Steve Peifer, az USA korábbi ukrajnai nagykövete értékelte az új ukrán államfő tevékenységét és felvázolta a lehetőségeit, közli az nv.ua.

Mint megjegyezte, Volodimir Zelenszkij most még tanulja az elnöki szakmát, de jó tanulónak bizonyult, akinek helyes meglátásai vannak és számos általános tetszést kiváltó dolgot mondott a polgárok számára. Amennyiben ügyesen alakítja kapcsolatait a parlamenttel és a miniszterelnökkel, még sok jó eredményre számíthat. Jelentős politikai tőkével rendelkezik, hisz előtte egyik ukrán elnöknek sem volt ekkora hatalma. Ám ha mégsem sikerülnének a dolgai, úgy csak magát hibáztathatja. Az emberek, és persze a nyugat is, például kíváncsiak arra, milyen az Igor Kolomojszkijhoz fűződő viszonya.

Zelenszkijjel, vélekedik az amerikai politikus, egy új nemzedék jelent meg az ukrajnai politika színpadán, mégpedig a rendszerváltás óta az első igazán posztszovjet generáció. Számukra mos van a politikai folyamatok mechanikája tanulásának időszaka. Ha Zelenszkij békét akar, akkor meg is próbálja azt megteremteni. Ezért igyekszik mihamarabb megoldani a szakadár területek re integrálását.

A Donec-medence esetében van rá esélye, ám a Krímmel aligha fog boldogulni. Peifer szerint Zelenszkij Putyin számára is esélyt jelent arra, hogy korrigálja az Ukrajnával szembeni politikáját. Arra ugyanis mérgező hatással volt Petro Porosenko hozzáállása.

A kérdés most az, milyen korlátai vannak az ukrán államfőnek, amelyeket képtelen lesz majd átlépni.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<