Selejtes golyóálló mellényt kaptak ukrán katonák

Életveszélyesen selejtes golyóálló mellényt utaltak ki több mint tízezer ukrán katonának derült ki egy vizsgálatból.

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) által elvégzett vizsgálat szerint a mellények nem állták ki a próbát, a lövedékek teljesen áthatolnak rajta, de más minőségi tesztelésen is elbukott.

Az iroda közleménye szerint a Dmitro Marcsenko beszerzésért felelős vezérőrnagy idején vásárolt 11 ezer golyóálló mellény 70 százaléka selejtes lehet.

„Marcsenko ismerte a termék fogyatékosságait, vagyis, hogy a mellényhez felhasznált acéllemezek edzetlenek, így azok nem felelnek meg az előírt biztonsági normáknak. Azt is tudta, hogy voltak köztük olyan mellények, amelyeket nem vetettek alá ballisztikai teszteknek, és olyanok is, amelyek nem rendelkezett a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel” – közölte Roman Truba, az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetője, aki közösségi oldalán a tesztről készült videófelvételt is megosztotta.

A vizsgálat sorén az is kiderült, hogy Marcsenko ahelyett, hogy visszaküldte volna a selejtes golyóálló mellényeket, újabbak beszerzésére adott parancsot. Az iroda vezetője kiemelte az ügy még nem zárult le újabb gyanúsítottakat vehetnek őrizetbe.