Ukrajnában eltörlik a rokkantak kategóriáit

Galina Tretyakova, a parlament szociális szakbizottságának vezetője számolt be arról, milyen elképzeléseik vannak a rokkantak kategóriájának eltörlését követően, írja a glavcom.ua.

Tretyakova elmondása szerint a Miniszteri Kabinet a rokkantak ellátása terén szakítani fog a korábbi, szovjet érából átöröklött gyakorlattal, és az európai példát követve, az Egészségügyi Világszervezet tanácsait is figyelembe véve kívánja átalakítani a különféle egészségkárosodást szenvedettekkel, fogyatékkal élőkkel szembeni állami politikát. Ennek köszönhetően a 2,6 millió ukrajnai rokkant közül sokan visszatérhetnek a munkaerő piacára.

Az elavult jogszabály értelmében a munkáltatók az álláshelyeik 4 százalékát kötelesek a megváltozott képességűek számára fenntartani. Ez a dolog azonban jobbára csak papíron működik, visszaélésekre ad lehetőséget. Ezért rövidesen e téren is az európai normatívákhoz fognak alkalmazkodni. Vagyis az ukrajnai munkáltató is köteles lesz megfelelő munkahelyi körülményeket teremteni a fogyatékkal élő, megváltozott képességű emberek számára. Például a tolószékbe kényszerültek számára mozgásukat segítő felvonókat, a látásukban korlátozottaknak pedig speciális billentyűzettel ellátott számítógépeket lesznek kötelesek biztosítani.