Ukrajnában terjed az emberkereskedelem

Ukrajna főügyészségének sajtószolgálata közölte, hogy az utóbbi hat évben jelentősen aktivizálódtak az emberekkel kereskedő bűnözői csoportosulások, írja a glavcom.ua.

A tájékoztató szerint hat év alatt több mint ezer ukrán állampolgár került a bűnözők hálójába, akiket többnyire nyolc országba „exportáltak”. Ezen célországok közé tartozik Oroszország, Törökország, Lengyelország, Bulgária, Portugália, Görögország, az Egyesült Arab Emirátusok és Olaszország.

A leggyakrabban rabszolgamunkára használják ezeket a szerencsétleneket, illetve bordélyoknak, masszázsszalonoknak adják el őket.

Az Interpol adatai szerint 2014 óta máig 1065 ukrán állampolgár vált emberkereskedők áldozatává. Ezek száma 2017 óta kezdett el növekedni. Az akkori 86 esettel szemben az idén kilenc hónap alatt 228-ra derült fény. A 2019-es adatokhoz tartozik, hogy az ukrán hatóság négy olyan bűnszervezetet leplezett le, amelyek emberek külföldre történő eladásával foglalkoztak. Ezek közül kettő Kijevben, egy-egy Odesszában és Csernyihiv megyében tevékenykedett.