Elhibázott az ukrán igazságszolgáltatás reformja

Olekszandr Muszijenko, a katonai jogi kutatások központjának vezetője szerint rossz irányt vett az ukrán igazságszolgáltatás újabb reformja. Erről az ua.news internetes újságnak adott interjújában beszélt.

A szakértő véleménye szerint alapjában véve elhibázott a megújított reform. Azt ugyanis nem a legfelső bírósági körökben kellett volna elkezdeni, hanem a végeken, ahol katasztrofálisan kevés a bírák száma.

Muszijenko negatívan értékeli a 1008 számú jogszabály tervezet elfogadását, illetve más hasonló reformokét is. Emlékeztet rá, hogy az igazságszolgáltatás megreformálását 2002-ben az akkori elnök, Leonyid Kucsma kezdte el. Azóta mindegyik soron következő elnök hozzányúlt a törvényhez és próbálta azt a saját szája íze szerint alakítani. A cél minden esetben az, hogy a regnáló elnök növelje a saját befolyását az igazságszolgáltatás felett.

Az interjú alany úgy véli, azért sem időszerű az új reform, mert az országban súlyos hiány van tapasztalt bírákból. Ráadásul azt nem a Legfelső Bíróságnál kellett volna elkezdeni. A jelenlegi hatalom ugyanazokat a hibákat követi el, mint az elődje, vélekedik a szakértő. Muszijenko szerint a regnáló vezetés ezúttal sem fordít figyelmet Femida vidéki szolgáira és a fellebbviteli bíróságokra. Holott ezeknél óriási a bírák túlterheltsége. Továbbá reményét fejezte ki, hogy végre befejeződnek a reformkísérletek és végre nyugodtan működhet az ukrán igazságszolgáltatás.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!