A Jobbik támogatja, hogy Magyarország a jövőben is blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit

A Jobbik kezdettől fogva támogatja az elszakított magyarság törekvéseit, azokat a szándékokat, amelyek az autonómiára, az önrendelkezés megteremtésére vonatkoztak – mondta az MTI tudósítása szerint Sneider Tamás a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón.

A Jobbik elnöke – aki szavai szerint részben az ellenzék véleményét is tolmácsolta – kiemelte: ma már nem a Jobbik az egyetlen olyan politikai szerveződés, mozgalom, amelyik vallja a fentieket, ezt már a baloldali pártok egy rsze is programja részévé tette. Állást foglaltak amellett, hogy ösztönözzék a kormányt, minél inkább álljon ki az elszakított területek autonómia-törekvéseiért.

Ausztriát hozta példaként, amely nagyon hatékonyan fel tudott lépni Dél-Tirol esetében. Ehhez hasonló erőteljes nyomásra van szükség nemzetközi fórumokon – jelezte.

A tanácskozáson részt vett Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja is, aki az Alfahírnek elmondta: az Értekezleten leszögezte, hogy az úzvölgyi magyar katonai temető meggyalázását “önmagán túlmutató szimbolikus ügynek” tekinti. Érthetetlennek nevezte, hogy a fideszes többség október végén lesöpörte az asztalról azt a többpárti ellenzéki javaslatot, mely szerint az Országgyűlés elítélte volna “a magyarok elleni provokációt és az alapvető emberi jogok súlyos megsértését”.

A politikus a kárpátaljai magyarság helyzete kapcsán megjegyezte: az új ukrán elnök, Zelenszkij működéséhez eleve csak óvatos optimizmussal álltak hozzá, ám

“Kijevnek még e nagyon mérsékelt elvárásokat is sikerült alulmúlnia azzal, hogy a helyi magyarságot továbbra is vegzálják, a nyelvi jogokat lábbal tiporják, , s most már az ösztöndíjas oktatókat is kiutasítással fenyegetik.”

Hozzátette: a Jobbik támogatja, hogy Magyarország a jövőben is blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit, ameddig a nemzetiségi jogokat nem garantálják.

“A kárpátaljai magyarság védelmében el kell mennünk a falig, és ebben a kérdésben számos nemzetpolitikai kritikánk mellett támogatjuk a kormányt.”

A tanácskozás résztvevői bíznak abban, hogy Ukrajna Magyarországgal való jószomszédi viszonyának helyreállítása megtörténik, ennek pedig egyik fontos eleme a kisebbségi jogok teljes körű biztosítása – olvasható a dokumentumban. A Máért tagjai felszólítják az ukrán hatóságokat a kárpátaljai magyar közösség alkotmányban is rögzített szerzett jogaink helyreállítására és a magyar tannyelvű oktatási intézmények működésének biztosítására.

Forrás:
Alfahír, Fotó: MTI