Elvontatják az elfoglalt ukrán hadihajókat Kercsből

Megkezdődött a Fekete-tengeren a tavaly novemberi orosz-ukrán haditengerészeti incidens során elfoglalt ukrán hajók elvontatása Kercs kikötőjéből – közölte a Kommerszant című orosz napilap vasárnap szemtanúkra hivatkozva.

A várakozások szerint Oroszország a tengeren szolgáltatja vissza Ukrajnának a két páncélozott ágyúnaszádot és a vontatóhajót. Az egyik naszádon megjavították azt a sérülést, amely a Fekete-tengeren tavaly november 25-én történt incidens során keletkezett.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szombaton Kijevben bejelentette, hogy „utolsó szakaszába lépett” az ukrán haditengerészet járműveinek visszaszolgáltatása.

A Kommerszant emlékeztetett: Moszkva kifejezte szándékát, hogy visszaadja a hajókat a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – december 9-re tervezett csúcstalálkozója előtt, anélkül hogy ezt összekapcsolná a diplomáciai eseménnyel.

Az orosz parti őrség által az incidens során elfogott 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt a szeptember 7-i orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult. A tengeri határincidens az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre történt. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az elfogott tengerészeket és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is.

Forrás:
MTI