Összeomlóban az ukrán nyugdíjrendszer

Az évszázad közepére majdnem minden harmadik európai ember 65 év feletti lesz, amire a fejlettebb országok ellátórendszere sincs kellőképpen felkészülve – írja a KISZÓ.

Ukrajna sem jelent kivételt ez alól. A 2018-as év végi adatok azt mutatták, hogy az országban 16,5 millió hivatalosan foglalkoztatott személy van, s 11,5 millió nyugdíjas. Ez azt jelenti, hogy egy nyugdíjasra 1,4 munkaképes korú ember jut. A Nyugdíjlap adatai arról tanúskodnak, hogy az adózás alapján, jelenleg 11 nyugdíjast 10 dolgozó ember tart el.

Európa minden országában nőtt a születéskor várható élettartam az utóbbi harminc évben. Az EU tagországai között nagy különbség van, egy francia polgár például jóval hosszabb és egészségesebb életre számíthat, mint egy magyar vagy ukrán. A tendencia a következő időszakban még fel is gyorsul, ahogy a világháború után született “baby boom” generáció egyre nagyobb arányban éri el a nyugdíjas kort.

Az előrejelzések szerint 2050-re Európa lakosságának 28,5 százaléka 65 év feletti lesz, és a félmilliót is meghaladja a százévesnél idősebbek száma.

Ez pedig olyan gazdasági és egészségügyi kihívás elé állítja a nyugdíjellátó rendszereket, amelyre egyelőre nincs biztos megoldásuk.

Az EU 28 tagállamában jelenleg nagyjából 512 millió ember él, és a következő évtizedekben még lassú mértékű növekedés várható, egészen 2044-ig, amikor várhatóan 525 millió lesz az EU népessége. Ezt követően nem csak a népességszám kezd drasztikusan csökkenni, de a korosztályok eloszlása is jelentősen megváltozik. Legnagyobb mértékben az idősek aránya nő meg a társadalmon belül: a nyugdíjas (65 év feletti) korosztály száma a jelenlegi 101 millióról 2050-ig 149 millióra emelkedik. A legöregebb, száz évnél is idősebb korosztály pedig az ötszörösére nő a következő évtizedekben, a jelenlegi 106 ezerről 2050-ig több mint félmillióra.

– Nemek tekintetében jelenleg is komoly különbségek vannak a születéskor várható élettartam tekintetében, nálunk például a férfiak átlagos élettartama jelenleg 66 év, míg a nőké 76 év. Ha nincs is mindenhol ilyen nagy különbség a két nem között, a nők világszerte hosszabb életre számíthatnak. Ez a különbség azonban várhatóan csökkenni fog, az egészségügyi ellátás fejlődésével

a férfiak is egyre nagyobb arányban élhetik meg az időskort – fejtette ki lapunknak Natalja Mihalina, a megyei Nyugdíjalap sajtószóvivője.

Bizony a hajlott korúak eltartása hatalmas probléma, ismerte el a szakember. A folyamat megfékezésére néhány ország, köztük Ukrajna is, már korlátozta a kedvezményes nyugdíjba menetel lehetőségét, és más átalakítások is történtek a nyugdíjrendszerben. Lényeges, hogy elősegítsük a nyugdíjasok foglalkoztatását, s ezáltal az aktív dolgozók arányának javulását. Támogatni kell az öregekkel foglalkozó szervezetek működését, fokozni a különféle szociális szolgálatok munkáját, propagálni az időskori aktivitást.

Forrás: