Már az idén megszülethet a kettős állampolgárságról szóló törvény

Az Ukrán Külügyminisztériumban közölték, hogy akár az idei év végéig elfogadásra kerülhet a kettős állampolgárságot engedélyező jogszabály, közölte az ua.news.

A hírt Vaszil Bodnar, a külügyi tárca helyettes minisztere jelentette be. Közlése szerint a törvénytervezet már kidolgozás alatt van, és még az idén elfogadásra kerülhet. Igaz, mondta a diplomata, kétféle megoldás lehetséges.

Az egyik a hagyományos bürokratikus változat, amely hónapokig tartó folyamattal jár. Ez ugyanis úgy működik, hogy össze kell gyűjteni valamennyi minisztérium véleményét, hogy azokat egyeztesse és jóváhagyja a kormány, majd csak ezt követően lehetne a parlament elé tárni. Ugyanakkor létezik egy sokkal rövidebb járható út. Ha sikerül ezen elindulni, úgy a kormánypárti képviselők vagy egyenesen az államfő terjesztheti szavazásra a törvénytervezetet. Bodnar szerint a lakosság három kategóriája számára nyílik lehetőség megszerezni a kettős állampolgárságot.

  • Az elsőbe azok az ukránok tartoznak, akik elhagyták az országot és jelenleg állandó jelleggel külföldön tartózkodnak.
  • A másodikba azok az Ukrajnában élők sorolandók, akik időközben már szert tettek egy másik ország állampolgárságára is, mint például a kárpátaljai magyarok egy része.
  • És van még egy harmadik kategória, amelybe az ukrán nemzetiségű vagy Ukrajnából elszármazott, de külhoni állampolgárok tartoznak, akik szándékuk szerint felvehetik az ukrán állampolgárságot is.

Ugyanakkor léteznek megszorítások is a kettős állampolgárok számára, közölte Vaszil Bodnar. Ők nem vállalhatnak munkát az állami szerveknél, például az ügyészi szerveknél, és az állami vezetésben, nem lehetnek képviselők. Ám előfordulhatnak e téren is kivételek, szögezte le a miniszter helyettes.

Forrás:
KárpátHír/UaNews