Váratlanul elhagyta Ukrajnát Porosenko

Az ukrán ex-elnök Frankfurtba repült – állítja Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese.

Sajtóban megjelent információk szerint Petro Porosenkónak november 20-án és 21-én Horvátországba lett volna jelenése. Ám Ukrajna ötödik elnöke váratlanul megváltoztatta korábban meghirdetett programját, miután kiderült, hogy hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja a főügyészség

– közölte a Today.ua.

A hírportál azt is tudni véli, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) parlamenti frakció kész arra, hogy kezdeményezze a korábbi elnök mentelmi jogának felfüggesztését. Erről egyébként Olekszandr Kornienko frakcióvezető-helyettes beszélt már korábban. A politikus kiemelte amennyiben a főügyészség kezdeményezné Petro Porosenko mentelmi jogának felfüggesztését azt a frakció támogatná. Ezt arra alapozza, hogy egyhangúlag szavazták meg a mentelmi jog eltörléséről szóló törvényt, amely 2020 január 1-től lép hatályba.