Felháborodást váltott ki Ukrajnában a kisebb iskolák bezárásának terve

Jókora felháborodást váltott ki a pedagógus társadalom berkein belül az oktatási és tudományos miniszter bejelentése, hogy leépítik a községi iskolákat, s ezzel együtt elbocsátanak több ezer tanárt, írja az obozrevatel.com.

A portál Natalja Veremcsuk pedagógus Anna Novoszadhoz intézett felhívását idézi. A tanárnő felháborítónak és súlyos véteknek tartja a falusi iskolák tervezett bezárását és az ott tanítók tömeges elbocsátását. Veremcsuk maga is egy falusi iskola tanárnője, aki több ezer kollégája nevében sértőnek és megalázónak tartja a miniszter asszony rájuk vonatkozó lekicsinylő kijelentését, amely szerint a falusi tanintézményekben oktatók szerény képességű, alulképzett tanítók, az iskoláik pedig kritikán aluli minőségű tudást adnak a gyerekeknek.

Azt tanácsolja Novoszadnak, hogy olvassa a szakirodalmat, azokat a nagy szaktekintélyeket, akik elmagyarázzák, milyen fontossággal bírnak a kis falusi iskolák.

A felhívás szerzője szerint már most is rengeteg fiatal fordít hátat a falusi életnek. S ha még az iskolákat is bezárják, azzal teljességgel halálra ítélik a vidéket. És akkor vajon ki fogja megművelni az ukrán termőföldet? Teszi fel a költői kérdést a panaszos, hozzátéve, hogy a miniszter asszony elképzelései egy nagyarányú tiltakozó hullámot válthatnak ki Ukrajna szerte.

Forrás:
Obozrevatel/KH, Fotó: illusztráció