Az ukrán energetikai miniszter meglebegtette a lehetőségét az orosz gázvásárlás újraindításának

Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter egy keddi kijevi rendezvényen mondott beszédében meglebegtette annak lehetőségét, hogy Ukrajna jövőre kész ismét földgázt vásárolni közvetlenül Oroszországtól, ha azt kedvező áron kapja.

Az Interfax-Ukrajina hírportál beszámolója szerint a miniszter kijelentette, hogy ha Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalat által felajánlott kedvező áron kap földgázt, akkor azt a fogyasztóknak piaci áron adja tovább, a különbözetet pedig szociális célokra különíti el.

“Ha csökkentett árat kapunk – potenciálisan lehetséges, hogy lesznek közvetlen szállítások Keletről kedvezményes áron -, akkor mi ezt a kedvezményt megpróbáljuk kivenni, (a gázt) piaci áron továbbadni, magát a kedvezményt pedig a költségvetésen vagy más eszközön keresztül (gázár-)támogatásokra vagy más szociális intézkedések fedezésére fordítani”

– fogalmazott a tárcavezető. Ugyanakkor részleteket erről a tervről, illetve megvalósításának mechanizmusáról nem árult el.
Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól, hanem gázszükségletét európai reverzszállításokból elégíti ki.

Az orosz-ukrán tranzitszerződés hatálya ez év végén lejár. Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság háromoldalú konzultációkat folytat a szállítások meghosszabbításáról, de egyelőre nem sikerült tető alá hozni a megállapodást.

November 18-án az orosz Gazprom a gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett javaslatot az ukrán Naftohaz gázvállalatnak. A Naftohaz hétfői válaszában ismételten jelezte, hogy alapvetően hosszú távú, tíz évre szóló megállapodásban érdekelt, de egyben azt is, hogy készek folytatni a háromoldalú konzultációkat. A Naftohaz válaszában kitért arra is, hogy “kész lenne megvitatni egy olyan javaslatot”, hogy az orosz fél gázszállítással törlessze azt a csaknem hárommilliárd dollár tartozását, amelyet a stockholmi döntőbíróság már megítélt az ukrán vállalatnak az egyik peres eljárásban.

Moszkva eddig a megegyezés feltételéül szabta, hogy kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon az egymás ellen benyújtott követelésekről, beleértve a már említett, hárommilliárd dolláros megítélt összeget is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ez alapján az ukrán félnek mintegy 22 milliárd dollárról kellene lemondania, amit Andrij Koboljev, a Naftohaz vezetője november elején elfogadhatatlannak nevezett.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország kész 20-25 százalékkal olcsóbban adni Ukrajnának a földgázt, mint amennyiért most Európából beszerzi, ha sikerül megállapodniuk a tranzitszerződés meghosszabbításáról.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!