Pár ezer forint is elég volt a korrupt beregsurányi vámosoknak

Telefonlehallgatások, videófelvételek, terhelő és beismerő vallomások bizonyítják a kötelességszegést. Az elmúlt években több hasonló lebukás is volt, most a 2017-ben elfogott vádlottak ügyét tárgyalják. Nemrégiben szintén vesztegetés miatt bukott le szinte a teljes beregsurányi kirendeltség.

A beregsurányi határállomás a magyar–ukrán határszakasz egyik legforgalmasabb átkelőhelye. Az utóbbi időben ez lett a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Központi Nyomozó Főügyészség egyik fő műveleti területe is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori főtörzsőrmestereit és zászlósait 2017 februárjában vették őrizetbe korrupció vádjával. Az ügynek 18 vádlottja van, 12 egykori NAV-os és hat civil. A törvényszék először hat vádlott kihallgatásával kezdte meg az előkészítő tárgyalást. A vád szerint a vámosok

pénzt vagy kisebb ajándékokat fogadtak el

azért, hogy néhány utas autóját, táskáját ne vizsgálják át. Pár ezer forint, néhány euró vagy egy-két doboz cigaretta ellenében történt a vesztegetés. Hogy mit próbáltak az utasok átcsempészni a határon, azt nem tartalmazza a vádirat, de nem zárható ki, hogy a cigarettacsempészet olajozott működéséhez kellett a kenőpénz.

A Kékfény riportja.

Forrás:
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt