Zuhanytálcába rejtve tárolta az ukrán cigarettát a hajdúnánási férfi

A zuhanytálca alsó része leemelhető volt, a tálca belső részében 600 doboz magyar adójegy nélküli, ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát találtak.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság csütörtökön előkészítő ülésen kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki több százezer forint értékű ukrán cigarettát rejtett egy zuhanytálcába Hajdúnánáson. A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást, U. L.-t bűnösnek mondta ki orgazdaság bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre – 5 évre felfüggesztve – ítélte, valamint 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott. A bíróság a dohányterméket elkobozta.

Az ítéleti tényállás szerint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei 2018. július 26-án a hajdúnánási piacon tartottak ellenőrzést. A pénzügyőrök a piac melletti szervizúton felfigyeltek a vádlottra, akinél egy nagyméretű kartondoboz volt, amit egy futártevékenységet végző gépkocsinak támasztott. A pénzügyőrök ellenőrizték a fóliával bevont dobozt, amelyről a férfi azt állította, hogy abban csak egy zuhanytálca van, amit Angliába akar feladni.

A pénzügyőrök külön kérdésére a férfi azt mondta, hogy a csomagban jövedéki termék nem található.

A kartondoboz felnyitását követően a pénzügyőrök látták a zuhanytálcát, azonban annak alsó része leemelhető volt és a tálca belső részében találtak 600 doboz magyar adójegy nélküli, ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát. A NAV munkatársai a 642 ezer forint értékű jövedéki terméket a zuhanytálcával együtt lefoglalták, a férfi ezt követően nem akart arról nyilatkozni, hogy honnan vannak a jövedéki termékek. A 49 éves újfehértói férfi a cigarettával bélelt zuhanytálcát valóban Angliába akarta feladni, azonban álnéven.

Az ítélet meghozatala során Lugosi Tímea bíró súlyosító körülményként értékelte az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy a vádlott ugyanilyen bűncselekmény miatt már volt büntetve. Ugyanakkor

enyhítő körülménykét értékelte, hogy a férfi beismerő vallomást tett, a NAV által kiszabott közel 640 ezer forint pénzbírságot megfizette, beismerő vallomást tett és három gyermekről kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Forrás:
dehir.hu, Fotó: illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<