Íjgyártó István: Kárpátalján nincs magyar szeparatizmus

Az eurointegration.com.ua Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövet szavait a Glavkomnak adott interjúból idézve közli, hogy Budapestnek nincsenek és nem is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

A magyar diplomácia kijevi vezetője szerint ott, ahol 1,2 millió ukrán és 150 ezer magyar él aligha lehet szeparatizmusról vagy autonómiáról beszélni. Vagy Kijevben azt hiszik, hogy a kárpátaljai ukránok többsége magyar érzelmű? Tette fel a költői kérdést Íjgyártó István. Hozzátette, hogy Kárpátalja egy valóban érdekes vidék, ahol soha nem voltak torzsalkodások az ott élő különféle nemzetiségek között. Magyarország jól érti, hogy mennyire bonyolult az ukrán-orosz viszony, Ám azt is látni kell, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása és autonómiája Európában jól bevált gyakorlat. Ukrajnának pedig meg kell értenie, hogy Magyarország olyan állam, amely elveszítette területének és lakosságának jelentős részét.

Azt pedig magyarázni sem kell, mekkora sebet ejtett a széttagolódás az emberek lelkületén.

A portál emlékeztet rá, hogy hetekkel korábban Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács helyettes elnöke és a magyar szervezetek azzal a kéréssel fordultak a központi ukrán hatalomhoz, hogy a közigazgatási reform jegyében tegyék lehetővé egy Beregszász központú és magyar többségű járás létrehozását. Az ukrán külügyi tárca azonban a dolognak még a gondolatát is visszautasította és azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy magyar befolyás alá kívánja vonni a megye egy részét.