Enyhülni látszik az ukrán-orosz gázvita

Előzetes bejelentés nélkül ültek tárgyalóasztalhoz az ukrán-orosz gázvitában illetékes felek, tudatta az obozrevatel.com.

A titokban Bécsben megrendezett eseményről az orosz energetikai tárca sajtószolgálata számolt be. Erre a fordulóra gyakorlatilag senki nem számított. Ráadásul ezúttal az előzőektől eltérően nem voltak jelen az EU közvetítői, hanem a két vitázó fél közvetlen megbeszélést tartott. A tárgyilagos eszmecserén részt vett Alekszandr Novak, orosz energetikai miniszter, Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, ukrán oldalról pedig Olekszij Orzsely energetikai tárcavezető, valamint a Naftogaz és az ukrajnai gázhálózatot üzemeltető társaság vezetői.

Az információ szerint a felek megegyeztek a közös munka hatékonyabbá és intenzívebbé tételében, a vitás kérdések mielőbbi elrendezésében és az orosz gáznak az EU-ba Ukrajnán át való tranzitszállítása feltételeiben. Valamint szóba került az Ukrajna számára szóló gázszállítások kérdésköre is.

A portál megjegyzi, hogy 2014 óta ez volt az első eset, amikor a két ország képviselői közvetlen kétoldalú megbeszélést tartottak a gázkérdés rendezése ügyében.