Szigorú, de nem eléggé hatékony a tartásdíjat nem fizetők elleni törvény

A múlt év óta Ukrajnában alaposan megszigorították a gyermekek utáni tartásdíjat nem fizető szülőkkel szembeni szankciókat. A jogszabály érezteti jótékony hatását, ám sokan így is megteszik, hogy nem gondoskodnak csemetéjük eltartásáról, írja az obozrevatel.com.

Hatósági beavatkozással az idei év első felében 3,2 milliárd hrivnyát hajtottak be a szülői kötelességükről megfeledkező apáktól, anyáktól. A törvény hatályba lépése óta ez az összeg meghaladja a 8 milliárd hrivnyát. A portál tájékoztatója szerint Ukrajnában mintegy tízezer, családjától külön élő anya nem, vagy csak hébe-hóba fizeti gyermeke tartásdíját. A téma szakértői szerint jó, de nem eléggé hatékony a törvény.

A szülői kötelességét nem teljesítő apát vagy anyát vagyonelkobzással büntethetik, de kényszermunkára is ítélhetik.

Ha ugyanis az illető nem rendelkezik saját vagyonnal és nincs állandó jövedelme, úgy a hatóság a tartásdíj tartozás összegétől függően elrendelheti a 120 naptól 240 napig terjedő kényszermunkában való részvételét. Ez többnyire közhasznú munkavégzést jelent. A bérét az állami büdzséből folyósítják, ám a pénzt ne ő kapja, hanem a tartásdíjra jogosult gyermeke. További szankciók is alkalmazhatók a gyermekükkel nem törődő szülők ellen: nem hagyhatják el az országot, nem lehet gépjármű vezetői jogosítványuk, nincs joguk vadászni.