Az ellenzék szerint Ukrajnában el akarják némítani a sajtó

A magát demokratikusnak nevező ukrán hatalom Zelenszkijjel az élen nem csak hogy elnyomná, de megfojtaná a szólásszabadságot, jelentették ki az Ellenzéki platform – Az életért pártnál.

Az ellenzéki tömörülés Olga Vaszilevszka-Szmagljuk kormánypárti képviselő megnyilvánulására reagált így, aki a napokban kijelentette, olyannyira nagy a szólásszabadság az országban, hogy ideje kissé elfojtani. Az ellenzék szerint Vaszilevszka nem vezetheti az ideiglenes vizsgálóbizottságot és le kell mondania képviselői mandátumáról is, amiért nyíltan az Alkotmány előírásainak ignorálására buzdít. Hangsúlyozzák, Ukrajnában célirányos harc folyik a független média ellen, mely az ország valós helyzetéről tájékoztatja a közvéleményt.

„Az elnök rendelete, mellyel ki kell dolgozni egyszabványt a hírek közlésére, a művelődési miniszter kezdeményezése, hogy az újságírókat büntetőjogi felelősségre vonással sújtsák, s az álhírt államcsínynek minősítsék, mind arról tanúskodik, hogy el akarják némítani a független sajtót.”

Forrás: