Nincs védelem a kiberháború csúcsragadozói ellen

A Sandworm nevű orosz hekkercsapat bárhol a világon le tud csapni, és hatalmas pusztítást végez a számítógépes infrastruktúrában – írja a computerworld.hu.

Az idei CyberwarCon előadói szerint új korszak kezdődött a kiberháborúban, mert a harctér nemzetközi szereplői újszerű APT (advanced persistent threat) stratégiákkal, eszközökkel és taktikákkal támadják külső és belső ellenségeiket, illetve a politikai riválisokat.

Az új korszak legfélelmetesebb képviselője egy titokzatos orosz katonai hírszerző csoport, a Sandworm, amely az utóbbi időben több pusztító kibertámadást is végrehajtott. Andy Greenberg újságíró, aki egy egész könyvet szentelt a témának, a konferencián elmondta, hogy a Sandworm első nagy akciója a 2014-es támadás volt Ukrajna elektromos hálózata ellen.

A hálózat kezelői tehetetlenül figyelték, ahogy a kurzorok önálló életre kelnek a számítógépes képernyőkön, és a Sandworm kizárja őket a rendszerből, majd pedig áramszünetet idéz elő mintegy negyedmillió ember otthonában.

A 2016-os támadásban még tovább ment a csapat: transzformátorokat robbantott fel, és vezetékeket égetett ki.

De a Sandworm állt a 2017-es NotPetya vírusjárvány mögött is, amely bankokat, kórházakat, repülőtereket bénított meg világszerte.