Spórolós lesz az ukrajnai népszámlálás

A kijevi kormány olyan módját találta ki a népszámlálásnak, mely révén a költségeket legalább 2-2 milliárd hrivnyával lehet csökkenteni, írja az oligarh.media.

A Miniszteri Kabinet elképzelése szerint elektronikus úton, a mobil szolgáltatók és a szociológiai kutatások adatait igénybe véve alkotnak képet az ország lakosságának helyzetéről. Ezzel több mint felére csökkenthetik az előzetesen 5 milliárdra becsült lebonyolítási kiadásokat. Erről Dmitro Dubilet, a Miniszteri Kabinet tagja informálta a médiát.

A lebonyolítás módjáról elmondta, anonim adatokat gyűjtenek be a mobil szolgáltatóktól az előfizetők számáról és tartózkodási helyéről, továbbá az internet segítségével begyűjtik az anyakönyvi hivatalok születési és elhalálozási adatait, a Nyugdíjalaptól a nyugdíjasokra vonatkozó adatokat.

A begyűjtött információkat pedig egy speciális matematikai képlet szerint fogják feldolgozni. Dubilet szerint ilyen módon a hagyományos módszerrel szerezhetőkénél pontosabb képet kaphatnak arról, hogy hányan élnek az ország különböző vidékein. Már a jövő évi büdzsét is úgy tervezték, hogy 3,4 milliárd hrivnya helyett 1,4 milliárdot különítenek el a népszámlálásra. S ha minden a tervek szerint alakul, akkor további egymilliárdot is megspórolhat az állam.

Forrás: