Bekérették a kijevi magyar nagykövetet

Bekérették hétfőn a kijevi magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket adtak át neki. Ebben elfogadhatatlannak tartják, hogy Íjgyártó István egy a napokban nyilvánosságra hozott interjújúban kárpátaljai autonómiát emelget, valamint azt sem nézik jó szemmel, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna törekvését a NATO-csatlakozásra.

„A beszélgetés során azt is kihangsúlyoztuk, hogy az oktatási törvény nem sérti a magyar származású ukránok jogait, éppen ellenkezőleg, lehetőséget kínál számukra Ukrajnában a jobb önmegvalósításra, amelyet a Velencei Bizottság is megerősített”

– áll a külügyminisztérium közleményében.

A Jevropejszka Pravda megjegyzi, hogy a külügyi tárca által az interjúból kiragadott részben nem hangzottak el autonómia törekvések. A hírportál idéz a november 28-án megjelent írásból:

„A magyar diplomácia kijevi vezetője szerint ott, ahol 1,2 millió ukrán és 150 ezer magyar él aligha lehet szeparatizmusról vagy autonómiáról beszélni. Vagy Kijevben azt hiszik, hogy a kárpátaljai ukránok többsége magyar érzelmű?”

– tette fel a költői kérdést Íjgyártó István. Hozzátette, hogy Kárpátalja egy valóban érdekes vidék, ahol soha nem voltak torzsalkodások az ott élő különféle nemzetiségek között.

„A kisebbségi jogok tiszteletben tartása és az autonómia egyaránt létező gyakorlatok Európában, amelyek figyelembe veszik a nemzeti tényezőt, az adott régióban élő embereket”

– tette hozzá a nagykövet.

Az sem tetszett Kijevnek, hogy Íjgyártó azt mondta, hogy Budapest továbbra is blokkolja a NATO-Ukrajna Bizottság tevékenységét, mivel Ukrajna megsérti a magyar kisebbség jogait.