Csempészési múzeum nyílik Szlovákiában

Az ukrán egyben a schengeni külső határtól nem messze található Lakárdon (Lekárovce) tervezik megnyitni a múzeumot, ahol a legkülönbözőbb csempészeti módszerek bemutatásával készülnek.

Állítólag a tárlat egy 150 négyzetméter alapterületi ideiglenes konténerépületben lesz berendezve. A kiállítási tárgyak az létesítményben, valamint az udvaron lesznek kiállítva. A látogatók nemcsak megtekinthetik, de meg is érinthetik majd a tárgyakat, amelyeket a csempészethez használtak.

A kiállítási tárgyak között lesz többek között annak a helikopternek a maradványai, amely 2011-ben zuhant le a közelben, fedélzetén illegális migránsokkal és csempészcigarettával.

A múzeum helyének kiválasztását több tényező is befolyásolta, első sorban a határ közelsége, továbbá a közelben található az a 700 méteres csempészalagút, amelyet 2012-ben fedeztek fel Felső- és Alsónémeti, illetve Ungvár között.

A múzeum megvalósítását végző civil szervezet, már meg is vásárolta a földterületet és azt ígérik, hogy jövő nyáron megnyitja a kapuit a múzeum.

Forrás: