Megjelentek az új pályázati felhívások a külhoni magyarság támogatására

A Nemzetpolitikai Államtitkárság három nagy pályázati felhívása jelent meg a külhoni magyarság támogatására összesen 1 milliárd forint értékben. Testvértelepülések különböző programokra, ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységeik támogatására, a diaszpórában élő magyarságszervezetek pedig többek között a magyar kultúra megőrzésére igényelhetnek támogatást – számolt be a KISZó.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón ismertette a pályázatokkal kapcsolatos részleteket és kiemelte, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2010 óta nem csak különböző programokkal, de számos pályázati lehetőséggel is segíti a külhoni magyarságot. A pályázatoknak minden évben nagy sikerük van, és látva az érdeklődést a keretösszegeket évről évre emelték.

Kárpátaljai viszonylatban a Testvértelepülési pályázatot kell kiemelnünk, mely 2015 óta összesen 1200 magyarországi és külhoni magyar település testvértelepülési kapcsolatának kialakítását és megerősítését támogatta. Az idei évben ezzel a pályázati programmal nyílt lehetőség többek között Vác és Técső városok közös megemlékezésére a Szent István-napi ünnepségen és történt tapasztalatcsere Debrecen és Salánk oktatási–nevelési intézményei között. 2020-ban a Testvértelepülési pályázat keretében lehetőség nyílik többek között hagyományőrző programok megvalósítására, kulturális örökségek ápolására, meglévő együttműködések kölcsönös fejlesztésére vagy új testvértelepülési kapcsolatok kiépítésére.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a következő év a gyerekekről fog szólni, ezért lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a 15–35 éves ifjúsági korosztály közösségteremtő, közösségépítést elősegítő tevékenységeit támogassa. Az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységeit támogató pályázatok keretében 2019–ben 349 külhoni szervezet közösségi programját támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság, többek között a II. Kárpátaljai Ifjúsági Fesztivált.

A Diaszpórának szóló pályázat célja, hogy a világban szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulását, az anyaországgal való kapcsolataik fejlesztését előmozdítsa.
Mindhárom pályázat a www.bgazrt.hu és a www.kulhonimagyarok.hu oldalon érhetőek el.

Forrás: