Ukrajnában módosítják a szociális juttatások rendszerét

Az ukrán kormány arra készül, hogy jelentős módosításokat hajt végre a szociális segélyek odaítélésének mechanizmusán, írja az ubr.ua.

Az erről szóló 2494 számú törvénytervezetet már beterjesztették a parlament elé.

A legfontosabb, hogy a szociális segélyeket függetlenítik a hivatalos létminimumtól.

A hátrányos helyzetű családok számára a járási közigazgatások és a helyi önkormányzatok folyósítják majd a segélyeket a benyújtott igazolások alapján és az adott család vagyoni helyzetének felmérést követően. Azt, hogy milyen iratokat kell majd benyújtani a hivatal címére még nem véglegesítette a kormány, azokról külön-külön fog majd dönteni.

A törvénytervezet a juttatások két formáját állapítja meg.

– Az első szerint a hátrányos helyzetű családok szociális támogatását az állam a létminimum és a család jövedelme közötti különbség összegében állapítja meg. Mikola Makszimov a Riyako&Partners társaság jogásza szerint ez azt jelenti, hogy a segélyeket csak akkor folyósítják, vagy ítélik meg, ha a költségvetésben lesz rá pénz. Ha nem fog rendelkezésre állni a szükséges összeg, megtalálják majd a törvényes indokát a kifizetés megtagadásának. Ha a családban van munkaképes, de nem dolgozó személy, úgy a segélyt egy helyzettanulmányozás eredményétől teszik függővé.

-A második formája a segélyezésnek a munkaképes családtag számára nyújtandó visszatérítendő anyagi támogatás, amelyből valamilyen vállalkozáshoz kell kezdenie az illetőnek. Az ilyen segélyt csak a munkaügyi központ javaslatára ítélhetik meg, és a pénzt kötelező részletekben visszafizetni még akkor is, ha csődbe megy, vagy nem sikerül a vállalkozás.

Forrás: