A magyar köztévé Oroszországnak “adta” a Krímet

A magyar állami hírtelevízió, a Kárpátalján is fogható M1 úgy mutat képeket a Krímről, hogy a félszigetet Oroszország részeként tünteti fel – írják az ukrajnai médiumok. Hangsúlyozzák, hogy az M1 annak ellenére adta a Krímet az oroszoknak, hogy Magyarország hivatalosan Ukrajna részének tekinti a területet.

Az M1 egy „Kommentár nélkül” című műsorában mutatta be azt, miként szállják meg a medúzák a Krím partmenti vizeit, s a videón végig látszik a felirat: Krím-félsziget, Oroszország.

„Az M1-et az sem érdekli, hogy Budapest hivatalosan támogatja Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a helyreállítását az öt éve orosz megszállás alatt lévő Krímben is”

– írta a Zakarpattya.net nevű internetes portálra hivatkozva a HVG.

Nem csak az M1 „ajándékozta” a Krímet Oroszországnak, a múlt héten abból is botrány lett, hogy az Apple-eszközökön, ha azokat Oroszország területén használták, a Krím ugyancsak Oroszország részeként volt feltüntetve. Más országokban viszont a félsziget mellé nem került országnév. A Google térképein ugyancsak nem szerepel a Krím mellett országnév, ám Kijevben kifogásolják, hogy a félsziget városainak elnevezését oroszul tünteti fel az internetes cég.