Putyin: az Északi Áramlat 2 üzembe helyezése nem jelenti az ukrán gáztranzit felmondását

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése nem jelenti azt, hogy Oroszország felmondja az ukrán gánztranzitot, az ügyben a gazdasági célszerűség fog dönteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban német nagyvállalatok vezetőit fogadta.

“Közeledik a befejezése az Északi Áramlat 2 gázvezeték lefektetésének, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi az orosz gázszállítás megkettőzését a balti nyomvonalon” – mondta Putyin, rámutatva, hogy ez hozzájárul Németország és más államok igényei kielégítéséhez.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy ünnepi vállalkozás, a kormány ténylegesen nem vesz benne részt. Így tehát, hogy ne legyen az ügynek másfajta értelmezése, már sokszor mondtam és még egyszer szeretném megismételni: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország beszüntetné a tranzitot Ukrajna területén keresztül”

– hangoztatta.

Kifejezte reményét, hogy az illetékes orosz és az ukrán kölcsönösen elfogadható megoldást találnak az orosz gáz Európába irányuló tranzitja ügyében. Elismerte ugyanakkor, hogy a Bécsben folyó tárgyalásokon mindkét fél nehezen teljesíthető követelményeket.

A gáztranzit és a közvetlen ukrán gázvásárlás felújításának ügye a várakozások szerint téma lehet majd Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ha a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaló “normadiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek hétfői párizsi csúcstalálkozóját kétoldalú megbeszélésre is felhasználják.

Dmitrij Peszkov, orosz szóvivő újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a csúcs hozzájárul majd a válság megoldásához és megerősíti, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának nincsen alternatívája. Kijelentette, hogy a fórom alkalmából Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Zelenszijjel is különtalálkozóra készül.

Mint mondta, biztos benne, hogy Párizs a tiltakozó akció ellenére is képes lesz majd biztosítani a csúcs lebonyolításának körülményeit.

Forrás:
MTI