Ukrajna reméli, félreértés történt a magyar köztévén

Az ukrán diplomaták azon reményüknek adtak hangot, hogy a magyar állami televízió csupán félreértés végett tüntette fel a Krím-félszigetet Oroszország részeként egyik híradásában, s nem tudatosan.

Ukrajna magyarországi nagykövetsége az M1-hez és a külügyminisztériumhoz fordult arra kérve a csatornát, hogy javítsa ki a feliratot az ominózus videóban, melyben az Azovi-tenger partján megjelent medúzákról számolt be, s Oroszország részeként tüntette fel a Krím-félszigetet, közölte a nagykövetség Facebook-oldala. Remélik csupán félreértés történt, hisz Magyarország hivatalosan Ukrajna részének tekinti a területet.

A közlemény szerint a nagykövetség bízik benne, hogy hasonló esetre nem kerül többé sor.

Emlékeztetőül: Nem csak az M1 „ajándékozta” a Krímet Oroszországnak, a múlt héten abból is botrány lett, hogy az Apple-eszközökön, ha azokat Oroszország területén használták, a Krím ugyancsak Oroszország részeként volt feltüntetve. Más országokban viszont a félsziget mellé nem került országnév.

A Google térképein ugyancsak nem szerepel a Krím mellett országnév, ám Kijevben kifogásolják, hogy a félsziget városainak elnevezését oroszul tünteti fel az internetes cég.