Auschwitzba látogatott Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel együtt járta be az egykori koncentrációs tábort.

Tizennégy éves kancellársága során először látogatott el az auschwitz-birkenaui emlékhelyre Angela Merkel – adta hírül a Reuters. Merkel többször is nyilvánvalóvá tette, hogy nem tagadható Németország felelőssége a holokausztban, de a táborban még nem tett látogatást.

“Mély szégyenérzet fog el a németek által itt elkövetett barbár bűntettekért” – mondta Merkel. Szerinte a történtek miatt Auschwitzban “csendben kellene maradni”. “Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?” – tette fel a kérdést. A kancellár szerint a tetteseket egyértelműen nevükön kell nevezni, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Auschwitz “németek által irányított német haláltábor volt”, miután a lengyelországi Oswiecim városát 1939-ben bekebelezte a harmadik birodalom.

A kancellár továbbá hatvanmillió eurós támogatást is felajánlott az auschwitzi múzeumnak. Az emlékhely ebből folytathatja a barakkok és más épületek állagmegóvását. Ez annál is fontosabb, mivel az auschwitzi létesítményeket nem hosszú időre tervezték.

Az auschwitz-birkenaui táborban több mint egymillió embert, többségükben zsidókat öltek meg a második világháború alatt. Lengyelország 3,2 milliós zsidó lakosságából hárommillió vesztette életét.

Forrás:
hvg