Bármikor ránk törhetik az ajtót?

Botrányos törvénytervezetet terjesztett az ukrán kormány a parlament elé, amely lehetővé teszi a közművek számára, hogy behatolhassanak az állampolgárok otthonaiba, írja az obozrevatel.com.

A jogszabály tervezetet kiegészítésként szánják a már hatályban lévő közmű-szolgáltatásokat szabályozó törvényhez.

Ezáltal a szolgáltatók szabad kezet kaphatnak és a dolgozóik szabadon, hatósági engedély nélkül erőszakkal behatolhatnak bármikor bárkinek a lakásába, akár az ajtó betörésével, hogy kikapcsolják a gázt, villanyt, a fűtést.

A már meglévő jogszabály is lehetővé teszi ezt a szolgáltatók számára, de csak abban az esetben, ha vészhelyzet áll fenn, életveszélybe kerültek személyek. A módosító tervezettel azonban bajok vannak, állítja a portál jogászok véleményére hivatkozva. Az ugyanis alkotmányellenes és sérti az alapvető emberi jogokat.

A törvénytervezethez csatolt indoklás értelmében a cél az, hogy rendezzék a szolgáltatókkal kötendő szerződések megkötésének módját. A szerződéses rendszerre ugyanis 2020 május 1-től térnek át Ukrajnában. Ettől kezdve a szolgáltatók dolgozói akár falbontással is, de bármikor behatolhatnak az ügyfél otthonába, ha azt úgy tartják fontosnak.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!