Négy évre eltiltották Oroszországot az olimpiákról és a világbajnokságokról

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől – írja a HVG.

Ez azt jelenti, hogy az orosz sportolók részt vehetnek ugyan jövőre a tokiói olimpián, de nem a saját hazájuk színeiben, hanem a NOB-zászló alatt, és csakis akkor, ha bizonyítható, hogy nem érintette őket a doppingbotrány.

Az orosz futballválogatott nem játszhat a 2022-es világbajnokságon sem. A 2020-as Eb-n azonban furcsa módon részt vehetnek, mert az eltiltás csak a vb-kre és az olimpiákra vonatkozik. Az orosz csapat kijutott az Eb-re, ráadásul Szentpétervár lesz a házigazdája a B csoportnak, ahol az oroszok mellett a dánok, a finnek és a belgák játszanak.

Az orosz sportvezetőknek 21 napjuk van fellebbezni.

A kizárás oka az, hogy amikor januárban az orosz olimpiai bizottság mintákat adott át a WADA-nak, manipulálták a laboratórium adatbázisát. Azt már egy korábbi WADA-vizsgálat is megállapította: az orosz atléták rendszerszinten doppingolnak, az ügyek eltussolásában pedig az állam is segít.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<