18 millió hrivnyára büntették a ZakarpatGaz-t túlszámlázás miatt

Ukrajna Monopolellenes Bizottsága a szisztematikus túlszámlázások miatt büntette meg a kárpátaljai megyei gázszolgáltató vállalatot.

A bizottság sajtószolgálatának közleménye szerint a Zakarpathaz 2015. decembere és 2019. augusztusa között monopolhelyzetben lévő lakossági földgázszolgáltató volt a megyében. 2018. októbere és 2019 augusztusa között a vállalat túlszámlázott a fogyasztóinak, vagyis ezzel durván visszaéltek piaci monopóliumukkal.

A monopolellenes bizottság megállapította, hogy a vállalat tevékenységével megkárosította a fogyasztók vagyoni érdekeit, amire nem nyílt volna módja, ha a piacon jelentős verseny lenne. A Kárpátaljain kívül 15 másik megyei gázszolgáltatót is megbüntetett a bizottság, hasonló vétségekért. Összesen 278 millió hrivnya bírságot szabtak ki.

A büntetések mellett a bizottság felszólította a gázszolgáltatókat, hogy szüntessék meg a szabálysértő túlszámlázásokat, továbbá arra kötelezték a vállalatokat, hogy 2018-ig visszamenőleg ellenőrizzék le a mérőállásokat és azt, hogy a háztartási fogyasztók tényleges fogyasztás után fizettek.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!