Egy évvel meghosszabbította az ukrán parlament a Donyec-medence egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvény hatályát

Egy évvel, 2020 december 31-ig meghosszabbította az ukrán parlament csütörtökön a Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvény hatályát – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség.

A törvénymódosítást 320 parlamenti képviselő támogatta, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) párt, valamint a Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja ellene szavazott.

A Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvényt Petro Porosenko volt elnök terjesztette elő még 2014 szeptemberében. Eredetileg a törvény hatálya három évre szólt volna, de ezt aztán ismételten meghosszabbították. A törvény büntetőeljárás alóli mentességet is biztosít a Donyeck és Luhanszk megye területén zajló cselekmények résztvevőinek.

A jogszabály a különleges jogállás megteremtése érdekében rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról rendelkezik a régióban. Szavatolja “az orosz és minden más nyelv” szabad használatát a magán és a hivatalos életben, azaz a térségben egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet, kimondja továbbá, hogy támogatja oktatásukat és fejlődésüket. Ugyanakkor kimondja, hogy a Donyec-medence gazdasági és szociális fejlesztését az éves ukrán állami költségvetésből támogatják.

Az öt éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban 14 ezren haltak meg.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<