Változtatások várhatóak az ukrán pedagógusok előmeneteli rendszerében

A tervek szerint öt-hat éven belül kötelezővé válik a pedagógusok minősítési rendszere – közölte Hanna Novoszad. Az oktatási miniszter emlékeztetett arra, hogy néhány hete 863 pedagógus esett át az egyelőre még önkéntes minősítő vizsgán.

A tárcavezető szerint a minősítés nagyban elősegíti a tanárok szakmai fejlődését. Az minősítésen átesett pedagógusok jelentős többsége sikeresen vette az akadályt. Novoszad elárulta, hogy a 863 tanárból 705-nek sikerült teljesíteni a teszteket, akik három éven keresztül 20 százalék plusz juttatást kapnak majd alapbérükhöz. A kísérleti programban ezer tanár jelentkezhetett az idei éven. A tervek szerint öt-hat éven belül kötelezővé válik a pedagógusok minősítési rendszere.

Hanna Novoszad kiemelte, hogy a minisztérium célja, hogy a tanárok saját maguk akarjanak fejlődni.

„Optimalizálni kell a plusz juttatások rendszerét. Nem helyes, hogy a pedagógusok jövedelmének jelentős részét jelenleg az alapbér teszi ki, miközben a plusz juttatások minimálisak. Ezzel a rendszerrel könnyű visszaélni. A tanároknak tisztában kell lenniük azzal, hogyan tevődik össze a bérük„

– magyarázta Novoszad.

A miniszter azt is elmondta, hogy a minősítés kétlépcsős lesz, elméleti és gyakorlati vizsgán kell majd bizonyítaniuk a tanároknak. Az elméleti teszten 100 kérdésre kell majd válaszolniuk a pedagógusoknak. Gyakorlati részbe a rátermettséget, hatékonyságot és a kommunikációs képességeket mérik fel.

A tanulók létszámához igazítanák a tanárok fizetését

A kormányfő azt a kormányrendeletet kommentálta így, amely a pedagógusok bérhátralékának felszámolására irányul. „Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy önkormányzati szinten gondok vannak a közalkalmazottak orvosok és tanárok bérének kifizetésével. Ezért 2020-től elindul a Diákok után jár a pénz elnevezésű programot. Ez azt jelenti, hogy a tanárok fizetésének kiszámításakor figyelembe veszik az iskolában tanuló diákok számát” – mondta Honcsaruk.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<