Magyarul is megszólalt Zelenszkij újévi beszédében

Volodimir Zelenszkij újévi beszédében több, Ukrajnában élő nemzetiséghez is szólt, köztük a kárpátaljai magyarokhoz is. Az ukrán elnök néhány szót mondott magyarul is újévi köszöntő beszédében, ami reménykeltő és előremutató lehet a kárpátaljai magyarok sorsát illetően

A kedd éjfél után sugárzott beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Ezek között említett volt fizikust, aki Olaszországban mosogat, egykori luhanszki tanárt, aki két évig taxisofőrként dolgozott, majd visszatért a kelet-ukrajnai megyébe, egy számítógépes szakembert, aki arról álmodik, hogy elhagyja a hazáját, és egy krími lakost, aki mindent elvesztett a félsziget Oroszország általi elcsatolásakor és új életet kezdett Harkivban.

Majd rátért a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel

Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta -, “őrzi anyanyelvét”.

Mint fogalmazott, mindannyian ukránok, “nem tökéletesek és nem szentek, pusztán csak emberek”. “Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán” – jegyezte meg.

A videót itt tekintheti meg:

A magyar kormány is örül Zelenszkij újévi beszédének

A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt – hangsúlyozta szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi köszöntőjében Ukrajna nemzeti közösségeinek anyanyelvén, a többi között magyarul is megszólalt.

Forrás:
MTI/KH