Szombat hajnalban látványos meteorhullásra készülhetünk

Szokás szerint januárban érkezik a Quadrantidák meteorraj, amely minden év januárjában látható. És bár a leglátványosabb meteorzáporok közé tartozik, kevéssé ismert, mivel a január nem a legkedvezőbb időszaka a meteormegfigyelésnek.

A Quadrantidák egyik jellemzője, hogy viszonylag rövid ideig tart, nagyjából hat órán át élvezhető a csillaghullás, amely során óránként akár 120 fényjelenséget is megfigyelhetünk, ám sajnos Magyarországról még kevesebb ideig látható:

január 4-én nagyjából 6 óra 20 perctől napfelkeltéig figyelhetjük meg a jelenséget, amely pont a csillaghullás legintenzívebb része lesz.

A raj tagjai viszonylag halványak, nyomot nem hagynak, elsősorban vizuális észlelők és az érzékeny meteorkamerák által láthatók a leginkább, ám viszonylag gyakran fordulnak elő látványos tűzgömbök is. – írja ismertetőjében a Magyar Csillagász Egyesület.

A hullócsillagrajt először Antonio Brucalassi észlelte még 1825-ben, 1839-ben bizonyosodott be, hogy egy évente jelentkező meteorrajról van szó.

Forrás:

szmo.hu