Nem védi a dolgozót az új ukrán munkaügyi törvény

A Miniszteri Kabinet által kidolgozott munkaügyi törvény nem védi az alkalmazottak jogait, nincs köszönőviszonyban a valósággal, írja az obozrevatel.com.

Kellemetlen meglepetéseket tartogat az ukrajnai dolgozók számára az új jogszabály, fejtette ki véleményét Julija Drozzsina a téma szakértője. Állítása szerint a jogszabály a munkaadók szemszögéből készült és rengeteg aggodalomra ad okot a munkavállalók számára. Azok teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, bármilyen okra hivatkozva elbocsáthatják őket. A munkaadó az elbocsátás előtt köteles figyelmeztetni a dolgozót, mondjuk 15 nappal korábban.

Ám ennyi idő alatt aligha talál új munkahelyet az illető. Az elbocsátás napjára dupla alapbért is fizethet a cég, ám ez az összeg nevetséges lehet. Elvégre senki előtt nem titok, hogy a munkaadók többsége hivatalosan minimálbéren tartja a dolgozóit, s a fizetés nagyobb részét kénye-kedve szerint feketén folyósítja, s arra nem vonatkozik az egynapi dupla összeg.

Az új törvény nem számol a realitásokkal, nincs tekintettel a munkaerő piacán uralkodó állapotokra. A másik nagy problémája a jogszabálynak, hogy figyelmen kívül hagyja a szakszervezeteket. A dolgozói érdekvédelem teljesen ki lett iktatva. Ha eddig a szakszervezet megakadályozhatta az alkalmazott ok nélküli elbocsátását, erre mostantól nem ad lehetőséget a törvény.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!