Betiltják a külföldi használt ruhák behozatalát Ukrajnába

Most már hetek óta beszédtéma, hogy az ukrán vezetés be kívánja tiltani az országban rendkívüli népszerűségnek örvendő second handeket, írja a ligazakon.net.

A kormány hivatalos honlapján a szociális tárca helyettes vezetője fejtette ki a kormány álláspontját. E szerint azért kell felszámolni a közkedvelt turkálókat, mert valamennyi bejegyzett vállalkozás korlátlan mennyiségben és ellenőrizetlenül hozhat be Ukrajnába humanitárius segélyként használt ruhát és bármit. Ám ezek a holmik egyenes úton a drága butikok polcaira vagy a second handekbe kerülnek.

A kormány azt tervezi, hogy az Állami Fiskális Szolgálattal karöltve szigorítsák a humanitárius segélyek vámvizsgálatát.

A szociális tárcánál már elkészítették azokat a szabálymódosításokat, amelyek alapján fogják ellenőrizni a segélyszállítmányokat, és megtiltják a használt ruhaneműk és lábbelik Ukrajnába történő behozatalát. Kivételt képeznek a hadsereg, az egészségügy és a katasztrófavédelem számára szánt szállítmányok.

Az ilyen árut behozni szándékozók a határátlépés tervezett időpontja előtt két héttel kötelesek hivatalosan jelezni szándékukat az ukrán hatóság felé. Továbbá kötelesek benyújtani a vámszolgálathoz a rakomány pontos adatait: súly, darabszám, árucikkek pontos felsorolása és megnevezése.

A vámvizsgálatnál jelen kell lennie a címzett szociális intézmény képviselőjének. A szabály szerint az ügyeskedőket törlik a hivatalos jegyzékből és megvonják tőlük a behozatali engedélyt.