Rekord mennyiségű banán fogy Ukrajnában

Az elmúlt évben minden korábbinál több banánt értékesítettek az ukrajnai kereskedések, az importált mennyiség is rekordot döntött, közli az epravda.com.ua.

A tájékoztató szerint az ukrán banánimport 275 ezer tonna volt 2019-ben, ami 9 százalékkal több, mint az előző esztendőben. A portál megjegyzése szerint a banán népszerűsége annak ellenére növekszik, hogy az országon belül fokozatosan nő a gyümölcstermesztés, valamint kiestek a vásárlók sorából a Krím és a donecki szakadár területeken élő milliók. Katerina Zvereva, az ukrán gyümölcstermesztők egyesülésének elemzője szerint 2019-ben Ukrajna minden egyes lakosa 6 kilogramm banánt evett meg. Ez a mennyiség 2013-hoz viszonyítva mintegy 22 százalékos növekedést mutat. Az ukránok fejenként évi 170 hrivnyát költöttek banánra, miközben almát csak 110 hrivnya értékben vásároltak.

A kereskedőknek két és félszer több hasznuk származik a banánból, mint az Ukrajnában termett almából. Így a felvásárlók is inkább külföldről származó gyümölcsöt forgalmaznak, mint hazai termelőktől származó gyümölcsöket. A kimutatás szerint a kiskereskedelem évi banánforgalmazása 7,5 milliárd hrivnya, miközben a hazai alma forgalmazása ennek közel felét teszi ki.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!