Éles lőszert használt a rendőrség az ukrán utasszállító miatti tüntetők ellen Iránban

Vasárnap is tüntetések volt Teheránban a szerdán lelőtt ukrán utasszállító repülőgép miatt – írja az MTI. Mintegy három ezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában.

“Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák a tiltakozó megmozdulást.”

Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről, viszont Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna. “A rendőrség egyáltalán nem lőtt a tüntetéseken, mert arra kapott parancsot, hogy tanúsítson önmérsékletet” – írta a rendőrfőnök.

“Az AP hírügynökség által hitelesített felvételeken tüntetők menekülését látni, közben sérülteket szállítanak el, a földön vértócsa marad utánuk, a közel állók szerint éles lőszerrel találták el őket.”

Egy, magát Szaidnak mondó nyilatkozó azt mondta, az állami média politikai okokból titkolta el a szerencsétlenség okát. A későbbi fejlemények változtattak a helyzeten, és ezért a hatalom kénytelen volt beismerni az igazságot.

Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig – így a kormány közleménye – történhetnek lemondások, felelősségre vonások.

Forrás:
MTI